Kalastusinfo

« Takaisin listaukseen

Taimen

Taimen ( Salmo trutta )

Muistuttaa hyvin paljon lohta, mutta sillä on enemmän pilkkuja kylkiviivan alapuolella. Taimen on myös lohta pienempi. Suurimmat taimenet painavat 12-16 kg.

Taimen syntyy keväisin kudusta yleensä jokiin ja pieniin puroihin. Sieltä se poikasvaiheen jälkeen joko suuntaa vaellukselle suurempiin vesistöihin tai jää synnyinseuduilleen elämään ns. paikallisena kalana. Muutaman vuoden kuluttua taimen palaa synnyinseudulleen kutemaan. Pariksi kelpaa missä tahansa elinvuosiaan viettänyt taimen, eli merivaellukselta saapunut suurikokoinen taimen saattaa valita kutuparikseen puroon paikalliseksi jääneen niukemmalla ravinnolla eläneen kalan siinä missä toisen merivaellukselta saapuneen kalankin.

Elinympäristön ravintotilanne ja mahdollisuudet oman elinympäristönsä ulkopuoliseen vesistöön pääsemiseen vaikuttavat suuntaako taimen poikasvaiheen jälkeen noin kahden vuoden ikäisenä vaellukselle järveen, mereen tai suurempaan jokeen, vai jääkö se paikallisena kalana asustamaan synnyinalueilleen. Kutupuroonsa jäävät taimenet kasvavat niukemmalla ravinnolla ja hitaammin, kuin suurilla selillä pikkukaloja ravinnokseen nauttivat yksilöt. Näin ollen puroon jäävät kalat saavuttavat sukukypsyyden pienempikokoisina kuin vaelluksella käyneet kalat.

Taimenet on aiemmin luokiteltu vaelluskohteensa mukaisesti eri lajimuunnoksiksi. Näitä muunnoksia ovat meritaimen, järvitaimen ja purotaimen. Nykyisin tästä kolmikantajaosta ollaan kuitenkin pääsemässä eroon, sillä tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että puro-, järvi- ja meritaimenet ovat kaikki samoja taimenia.

Taimenesta käytettäviä nimityksiä ovat mm. tammukka, taneli, tanttu ja puroloh